بشر از هرچیزی که در دسترس او قرار میگیرد، برای کاهش خطرها و تهدیدهای موجود استفاده میکند. پس این خیلی عجیب نیست که شما بهعنوان یک سرمایهگذار در حوزه ارزهای دیجیتال، اقدام به دریافت راهکارهایی کنید که احتمال ضرر و زیان شما را کاهش داد. این یک عملکرد غریزی محسوب می شود که در هر موقعیتی رعایت خواهد شد. حال اینکه در زمینه معاملات ارزهای دیجیتال، روشهای جالبی تحت عنوان هج کردن وجود دارد که تا حد زیادی به شما کمک میکند. اگر می خواهید بدانید، هج کردن (Hedging) چیست و انواع قراردادهای آن را بشناسید، با پرشین فاند همراه باشید.
هج کردن (Hedging) در معامله ارزهای دیجیتال چه معنایی دارد؟
اصطلاح “هج کردن” (Hedging) در معاملات ارزی به معنای محافظهکاری یا کاهش ریسک نوسانات نرخ ارز در نظر گرفته میشود. وقتی شما در معاملات ارزی هج کنید، در واقع اقداماتی انجام میدهید تا سرمایهگذاریهای خود را در برابر تغییرات ناخواسته معاملات ارز حفظ کنید.
استراتژی هجینگ در معاملات ارزی ممکن است از طریق استفاده از ابزارهای مالی مانند: قراردادهای آتی، آپشن، قراردادهای جهانی ارز و یا استراتژیهای عملیاتی صورت بگیرد. هدف اصلی هجینگ، کاهش ریسک ناشی از نوسانات نرخ ارز است تا درآمد، سرمایه یا هزینههای شما تحت تأثیر تغییرات نرخ ارز قرار نگیرند.
به عنوان مثال، فرض کنید شما یک صادرکننده هستید که قرار است در آینده بازاریابی محصول خود را در کشوری خارجی شروع کنید. برای محافظت در برابر افزایش ناخواسته نرخ ارز، شما میتوانید قراردادهای آتی یا آپشن برای خرید یا فروش ارز در آینده بخرید. این کار به شما اجازه میدهد تا قیمت ارز را به طور ثابت تعیین کنید و از تغییرات ناخواسته نرخ ارز پیشگیری کنید.
یکی دیگر از مسائل مهم این است که هج کردن به عنوان یک استراتژی ریسک مدیریت در معاملات ارزی استفاده میشود و نیازمند داشتن دانش و تجربه در این حوزه است.
چرا باید هج کنیم؟
فرایند هجینگ یک تصمیم اختیاری برای هر تریدر یا سرمایهگذار محسوب میشود. برای شروع لازم است دلایلی که شما را به سوی هجکردن میکشاند را بشناسید. درست است که اصلیترین دلیل این فرایند برای کاهش ریسک و خطرات موجود در آن خواهد بود اما دلایل دیگری هم میتواند در پی داشته باشد.
این دلایل میتوانند از چند دلیل عمده نشات بگیرند:
- قرار گرفتن در یک سرمایهگذاری بزرگ و برداشتن فشار زیاد از روی خود
- فرار مالیاتی و کسر نشدن مبلغی به این عنوان از میزان سود و سرمایه
- سپردن مسئولیت سود و زیان به افراد متخصص و باتجربه
قراردادها و استراتژیهای هج کردن در معاملات ارزی
قراردادهای هجینگ معاملاتی به عنوان یکی از ابزارهای استراتژی هجینگ در معاملات ارزی مورد استفاده قرار میگیرند. این قراردادها به شما این امکان را میدهند تا در آینده، با قیمتی که از پیش مشخص شده است، ارز را خریداری کرده یا بفروشید.
در نتیجه این کار، هم آسیبپذیری خود را در برابر نوسانات نرخ ارز کاهش میدهید و هم امکان دریافت سود بیشتری را خواهید داشت.
چندین نوع قرارداد هجینگ معاملاتی در معاملات ارزی وجود دارند که عبارتند از؛
قراردادهای آتی (Futures Contracts)
قراردادهای آتی، قراردادهای استاندارد و قابل معامله در بازار هستند که شما را ملزم به خرید یا فروش ارز در تاریخ تعیین شده و با قیمت ثابتی میکنند. البته شما میتوانید قبل از موعد تعیین شده هم ارز خود را در بازار سرمایهگذاران برای فروش بگذارید. در مجموع، اگر یک راه دو سر برد میخواهید که هم از ضرر و زیان احتمالی شما جلوگیری کند و هم امتیازاتی برای کسب سود بیشتر در اختیار شما قرار دهد، این استراتژی برای شما مناسب خواهد بود.
قراردادهای آپشن (Options Contracts)
این قراردادها به شما حق خرید یا فروش ارز مورد نظر در تاریخ و قیمت خاص را میدهند. جالب است بدانید که این قرارداد در بازارهای سرمایهگذاری دیگر هم کاربرد زیادی دارد. از اینرو، با خرید یک قرارداد آپشن، شما میتوانید در صورت نیاز ارز را با قیمت مشخص شده در آینده بخرید و بفروشید. علاوهبر این، راهکار دیگری که در صورت خریداری این قرارداد برای شما به وجود میآید، خریداری قرارداد اختیار فروش و جلوگیری از ضرر در صورت کاهش قیمت ارز خواهد بود.
قراردادهای جهانی ارز (Currency Swaps)
قراردادهای جهانی ارز در دسته قراردادهای دائمی قرار میگیرند. با استفاده از این قرارداد میتوانید بدون نیاز به رعایت تاریخهای از پیش تعیین شده وارد معامله شوید. این استراتژی امتیازهای بیشتری به شما میدهد که هر کدام به نوعی در سودآوری شما تاثیر مستقیم دارند.لازم است بدانید که برای استفاده از قراردادهای هجینگ معاملاتی، نیازمند داشتن دانش و تجربه در زمینه معاملات ارزی و تحلیل بازار است. پس اقدام به یادگیری آن کمک کننده خواهد بود.
مزایا و معایب هجکردن در معاملههای ارز دیجیتال
قراردادهای هجینگ معاملاتی، علاوه بر مزایای خاص خود میتوانند معایبی هم داشته باشند. شما برای تصمیم گیری در زمینه هج کردن نیاز به آگاهی از همه این موارد دارید. بنابراین، در ادامه به برخی از این مزایا و معایب اشاره کردهایم که اطلاع داشتن از آن خالی از لطف نیست.
مزایای هجکردن عبارتند از؛
- محافظت در برابر ریسکهای بازار ارز دیجیتال
قراردادهای هجینگ معاملاتی به سرمایهگذاران امکان میدهند تا در برابر ریسک ناشی از نوسانات نرخ ارز محافظت کنند. این روش به سرمایهگذار اجازه میدهد تا قیمت ارز را به طور ثابت تعیین کند و خطرات مرتبط با تغییرات ناخواسته نرخ ارز را کاهش دهد.
- مدیریت و کنترل ریسک
قراردادهای هجینگ معاملاتی به سرمایهگذاران امکان میدهند تا ریسکهای مرتبط با نرخ ارز را مدیریت کنند. با استفاده از این قراردادها، سرمایهگذاران میتوانند خطرات و تبعات مالی ناشی از تغییرات نرخ ارز را کاهش داده و پیشبینیپذیری بیشتری در برنامهریزی مالی خود داشته باشند.
- افزایش قدرت پیشبینی
قراردادهای هجینگ معاملاتی به سرمایهگذاران امکان میدهند تا قیمتهای آینده را پیشبینی کنند و براساس آن اقدام کنند. این امکان به سرمایهگذاران کمک میکند تا برنامهریزی مالی خود را بهتر انجام داده و تصمیمگیریهای بهتری در خصوص سرمایهگذاری در بازارهای ارزی انجام دهند.
معایب آن هم شامل موارد زیر است.
- ایجاد هزینههای اضافی
قراردادهای هجینگ معاملاتی معمولاً هزینههای اضافی را برای سرمایهگذاران به همراه دارند. این هزینهها میتوانند شامل کارمزدهای معاملاتی، هزینه قراردادها، و هزینه نگهداری و مدیریت قراردادها باشند. این هزینهها باید در نظر گرفته شوند و با سود قابل انتظار از هجینگ مقایسه شوند.
- محدودیتهای موجود در قرارداد
قراردادهای هجینگ معاملاتی ممکن است به سرمایهگذاران محدودیتهایی اعمال کنند. این محدودیتها ممکن است شامل محدودیتهای زمانی، حجم معاملاتی، قیمت ثابتشده در قرارداد و محدودیت استفاده از قراردادها باشد. این محدودیتها ممکن است سرمایهگذاران را محدود کنند و امکان انعطافپذیری کمتری در مدیریت ریسک و سرمایهگذاری به آنها بدهد.
- عدم کاهش کامل ریسک معامله
هرچند قراردادهای هجینگ معاملاتی به سرمایهگذاران امکان کاهش ریسک ناشی از نوسانات نرخ ارز را میدهند، اما این قراردادها نمیتوانند ریسک را به طور کامل از بین ببرند. تغییرات غیرمنتظره و شدید در نرخ ارز ممکن است باعث بروز خسارتهایی شود که حتی با استفاده از قراردادهای هجینگ معاملاتی نیز قابل پیشبینی نباشد.
اطلاعات و شرایط اولیه برای هج کردن
شما باید بهعنوان یک تریدر یا سرمایهگذار بازارهای مختلف بدانید که مزایا و معایب قراردادهای هجینگ معاملاتی به عوامل مختلفی مانند: شرایط بازار، هدف سرمایهگذاری و تجربه سرمایهگذار بستگی دارد. قبل از استفاده از هرگونه استراتژی هجینگ، باید با خطرات، مزایا و معایب آن حتی بهصورت احتمالی آشنا شوید و نوع عملکرد و نیازهای خود را مورد توجه قرار دهید. همچنین، مشورت با افرادی که در این حوزه تجربه کافی دارند یا شرکت در دورههای آموزشی و استفاده از کتابها کمک شایانی به شما خواهند کرد.
کلام آخر
در این مقاله از پرشین فاند به بررسی اینکه هج کردن (Hedging) چیست و انواع قراردادهای و استراتژیهای حاکم بر آن پرداختیم. امیدواریم که از این مطلب بهعنوان یک راهنمای ورود به این عرصه استفاده کنید و سود خود را افزایش دهید. در پایان لازم است بدانید که رسیدن به سود در بازارهای دیجیتال نیاز به کمی صبر و تحمل و مقدار کافی از دانش و اطلاعات در این حوزه است. با استفاده از این مطلب کاربردی اطلاعات لازم در این زمینه را به دست خواهید آورد. از خواندن نظرات و پاسخ به سوالات شما در قسمت دیدگاهها خوشحال خواهیم شد.